insändare - hanna

Bättre skolmiljö!

 

Idag när vi går in i en högstadie- eller gymnasieskola möts vi ofta av klotter, snus på väggarna, tråkiga fastskruvade trämöbler och tomma väggar. Hur kan ni förvänta er intresserade och inspirerade elever från denna miljö? Hur ska vi få möjlighet att känna oss avslappnade och trygga när våran omgivning sänder ut motsatta signaler? En trevlig skolmiljö är puzzelbiten som saknas!

Med en behaglig omgivning minskar vandalismen, som är ett problem på dagens skolor. Om skolorna valde att lägga pengar på att få det finare i skollokalerna visar det på förtroende för ungdomarna. Visst krävs det ansvar av eleverna också, men med en miljö som är mer lik ett hem minskar instinkten av att förstöra. Jag tror faktiskt inte att de ungdomar som klottrar på skolans möbler skulle göra detsamma i sitt eget vardagsrum.

Kala väggar, trämöbler, andefattiga korridorer och tråkiga klassrum. På de ställena ska vi finna inspiration till det arbete vi genomför dagligen. Istället borde de ytorna användas till att placera ut tavlor, elevers färdiga arbeten, textilier och böcker. När vi får en uppgift i skolan och sedan kan se hur andra gått till väga och vad det finns för olika varianter, föds intresse och motivering! Sedan kommer kanske just mitt arbete att finnas där för att inspirera andra.

Man kan tänka att detta inbjuder till mer slams bland eleverna eftersom man kanske tappar "fokus" om det finns för mycket saker runt omkring en. Ja, det kanske känns så. Men en rolig omgivning bjuder in till diskussioner. Det gör också att alla känner sig mer avslappnade och kan vara mer sig själva. Du vet säkert själv skillnaden från att sitta och prata om du sitter i en trästol kontra en soffa. Vare sig man kan föreställa sig det eller inte blir det faktiskt mer gemensamt och socialt i en soffa. Detta eftersom att inre lugn lätt sprider sig och då öppnas dörrar för att vara vänskaplig.

Rusta upp de tråkiga lokalerna, inspirera och få fler att trivas. Det är nyckeln till en trevligare skolgång både för lärare och elever. Det här är någonting viktigt, det är ni som bygger för oss nu och vi bygger framtiden!

 

Engagerad elev


RSS 2.0